Pracovné zaradenie

12.03.2010 15:38
Pekná tvárička a miery hodne modelky boli atribúty, ktorými  Božka disponovala už v časoch rannej mladosti. Na chváli a obdiv zo strany mužského pokolenia si zvykla rovnako rýchlo, ako na neprajne pohľady  žien, ku ktorým bol osud menej žičlivý. Vedomá si svojich prednosti rada provokovala miestnych plejbojov vyzývavým oblečením a koketným správaním. Bolo len otázkou času, kedy začne putovať z jednej mužskej náruče do druhej, napriek tomu, že nemá pasáka a slovo prostitútka z duše neznáša.
Božka bola v rozpakoch. Tmavé, modrooké, ešte takmer chlapča stalo pred jej dverami a zdvorilo žiadalo o poskytnutie služby.  Cítila, ako jej tvár zalieva červeň. Jej povestná výrečnosť sa zrazu kamsi vytratila. Predsa len, k jej krátkodobým známostiam patrili skôr zrelejší  chlapi. Mládenec zbadajúc pomykovy výraz na Božkinej  tvári rýchlo začal vysvetľovať, čo ho primälo zazvoniť pri jej dverách.  Práve sa sťahuje o poschodie nižšie k tete, ktorá nie je doma. Mobil si v tom zhone ktovie kde zabudol. Rád by jej oznámil, že už dorazil a s ním aj pekná kôpka batožiny. Božka sa konečne spamätala a pozvala svojho budúceho suseda ďalej. Prehodili spolu zopár slov z ktorých sa dozvedela, že jej nečakaný návštevník sa vola Robo a do Bratislavy pricestoval kvôli štúdiu.  Po tomto zoznámení sa Robo vytratil  z Božkinho dohľadu na niekoľko týždňov. Jej myseľ sa napriek tomu neprestajne  zaoberala sympatickým stvorením, ktorého správanie zanechalo hlboký dojem na žene pohybujúcej sa v kruhu pochybných známych. Následné stretnutie sa uskutočnilo  až v čase,  keď sa už Robo na novom mieste ako-tak udomácnil. Popri povinnostiach  v škole sa začal venovať aj brigádnickej  práci  v jednom z Bratislavských supermarketoch . Božka zistila, že chlapča, ako nazvala Roba v deň jeho príchodu, je od nej iba o dva roky mladšie.  Ich náhodne stretnutia na schodišti alebo pred vchodom, boli zakaždým spojené s krátkymi rozhovormi, ktorých zarytým odporcom bola Robova teta. Práve ona za každým takýmto stretnutím hľadala bočný úmysel ženy pochybnej povesti.
Božke sa podarilo vymeniť miesto referentky v krachujúcej  firme, za miesto sekretárky v lepšie situovanej firme. Zle jazyky, medzi ktorými bola aj Robova teta, tvrdili, že za ten postup môže vďačiť iba svojím vnadám, ktorými tak rada provokuje mužov. Pravdou však bolo, že Božka už nejaký čas svoje prednosti  pred okolím ukrývala. Aj bujaré seansy trvajúce do neskorých nočných hodín, tak veľmi dráždiace obyvateľov domu, zrazu utíchli. O dôvodoch nečakaného Božkinho zmúdrenie kolovali  rôzne chýry, ten pravý však poznala iba ona.  Neplánované susedské stretnutia s Robom  sa časom  zmenili na zaujímavé debaty o živote, na schodišti  do podkrovia. Bolo to jediné miesto kde orlí zrak Robovej starostlivej tety nedohliadol.
Božka už dávno nevyrazila do ulíc večernej Bratislavy. Cez pootvorené okno jej do izby prúdil teplý vzduch, presýtený  vôňou kríkov z neďalekého parku. Cez plece si prehodila tenký svetrík, schytila do ruky kabelu a vybehla z bytu. Pri dverách Robovej tety na chvíľu zastala . Lákala ju predstava stráviť tento večer  s Robom, no on v tom čase už akiste spal. Niekoľko zastávok sa previezla mestským autobusom, potom vystúpila v blízkosti miesta, ktoré sa len tak hemžilo dvojicami promenádujúcimi  sa ruka v ruke, alebo stojacími v nežnom objatí  v tieni mimo dosah mestského osvetlenia. Božka pozorovala šťastné páry a myslela pri tom na Roba. V jednom okamihu sa jej zazdalo, že ho zbadala s dlhovlasou blondínkou postávať pod lampou. Svoje podozrievavé myšlienky hneď  zavrhla a zamierila si to k nočnému lokálu, kde ešte pred niekoľkými mesiacmi bola stálym hosťom. Pred vchodom postávala skupina chlapov, ktorí ju rôznymi pokrikmi vábili aby sa pridala k ich spoločnosti. Božka odmietavo pokrútila hlavou a rozhodla sa vrátiť domov. Pri vchode do domu sa musela vyhnúť obíjajúcemu sa páru. Za normálnych okolnosti by bola okolo nich prefrčala bez povšimnutia, no dnes si neodpustila pohľad na šťastnú dvojicu. Na okamih zastala. Nebola si istá či je neklame zrak. Iba niekoľko krokov od nej stal Robo v objatí s dlhovlasou blondínkou, ktorú zazrela  v meste. Dvojici  unikla prítomnosť neželaného pozorovateľa. Božka si až v byte uvedomila, že človek kvôli ktorému sa rozhodla pre radikálnu zmenu vo svojom doterajšom živote, má inú. Počiatočný smútok  a plač po ktorom mala nasledovať úľava sa zrazu premenil na záchvat zúrivosti. Izbou lietal nábytok. Do stien narážali riady. Pre mnohých  susedov to bola jedna z najrušnejších noci v živote. Nasledujúci deň strávila Božka v posteli. Ten ďalší odchádzala  do práce oblečená rovnako vyzývavo, ako v časoch svojej pochybnej povesti. Na Robov pozdrav odvetila iba kývnutím hlavy. Znova nastali problémy jej hlučnými priateľmi, ktorých si v hojnom množstve pozývala do bytu.
Božka sa po mnohých nezhodách nadobro odsťahovala z miesta, kde pre jej svojský spôsob života nemali obyvatelia pochopenie. Prácu sekretárky nadobro zanechala. Hlavným zdrojom jej finančných príjmov sa stali  muži rôznych vekových aj sociálnych skupín, ktorým často a rada robila spoločnosť napriek tomu, že nemala pasáka a slovo prostitútka z duše neznášala.