Santorini

12.03.2010 16:40
Jeden z mála gréckych ostrovov, ktorý je poznačený turistickým ruchom a cestovným ošiaľom, iba niekoľko rokov, rozprestierajúci sa na rozlohe 75 kilometrov štvorcových, zo všetkých strán obmývaný priezračnými vlnami Egejského mora, to je Santorini. Desať tisíc pohostinných domorodcov a niekoľko násobný počet zvedavých turistov, dennodenne sa ponevierajúcich úzkymi uličkami tunajších miest, preslávených vo svete svojskou architektúrou, kde biela a modra farba hraje prím. Nespočetné množstvo útulných hotelíkov, luxusných butikov, podmanivý zvuk gréckej hudby, vôňa vinnej revy, dobrého jedla a mora, to všetko je zárukou, že ostrov Santorini, poskytne oddych nie len vášmu telu, ale aj duši.

História

Ostrov Santorini, vďačí za svoju dnešnú podobu neskrotnému sopečnému živlu, ktorého výčiny, v rokoch dávno minulých, natrvalo zmenili podobu jedného z najkrajších kykladských ostrovov. Vďaka ničivému vyčíňaniu prírody, došlo k rozdeleniu ostrova, ktorý do tej doby svojím tvarom pripomínal kruh. Časť ostrova ostala natrvalo pochovaná pod morskou hladinou a to čo sa udržalo nad ňou, to bolo pokryté vulkanickou horninou a popolom. Tak nejako zaznamenali „múdre knihy“, zánik jedného a zrod piatich ostrovov v Egejskom mori. Rozlohou najväčší z nich, ostrov v tvare podkovy, to je dnešné Santorini.

Hlavné mesto

Svojská architektúra, zaváňajúca východnými kultúrami, bielobou žiariace kostoly a kaplnky s typickými modrými kupolami, zlepence pozoruhodných stavieb, týčiacich sa vysoko nad útese a nespočetné množstvo spletitých uličiek v osídlach ktorých nie je problémom zablúdiť, to všetko neodmysliteľne patrí k hlavnému mesto ostrova – Fira. Tu, vo výške niekoľko desiatok metrov nad morom, na chvíľu zabudnete na piesočnaté pláže a šum mora. Vaše zmysli opantajú výklady obchodov a obchodíkov. Lesk šperkov a krása kožušinových výrobkov, dokáže otupiť racionálne zmýšľanie aj tých najtriezvejšie uvažujúcich finančníkov. Tí, ktorí neutratia všetko, iste radi príjmu pozvanie do niektorého z miestnych barov, reštaurácii alebo taverien, zamestnanci, ktorých “odchytávajú“ svojich hostí priamo pred vchodom. Veľmi ťažko sa odmieta srdečné pozvanie a ešte ťažšie sa odoláva podmanivej vôni špecialít tunajších kulinárskych majstrov. Po dobrom jedle neuškodí prechádzka. Kroky zvedavých turistov často smerujú k mólu najväčšieho santorinského prístavu Skala, ktorý oddeľuje od Firi presne 578 schodov. Tí, ktorí nepatria k vyznávačom pešej turistiky, nemusia zúfať. Za patričný poplatok môžu zdolajú túto cestu, na chrbte niektorého z miestnych somárikov, poprípade môžu využiť, modernejší výdobytok dnešnej doby na zdolávanie veľkých výškových rozdielov, lanovku. /Druhý spôsob vrelo odporúčam milovníkom adrenalínových športov.

Najkrajší západ slnka

Domorodí obyvatelia ostrova sú presvedčení, že najkrajší západ slnka je možné zhliadnuť práve na Santorini v mestečku Oia. Zrejme je na tomto tvrdení niečo pravdivé, pretože stovky turistov večer, čo večer čakajú na najzápadnejšom cípe ostrova, aby objektívom svojho aparátu, alebo kamery zachytili ten zázrak zmiznutia ohnivej gule za horizontom mora. Nie je to však to jediné, na čo sú santorinčania hrdí. Ich ostrov je preslávený výrobou vína, ktorému sú pripisované priam liečivé účinky. Vinná réva, je jednou z mála plodín, odolávajúcich tunajším vysokým teplotám, morskému vetru a nedostatku vlahy. Malé bobule čerpajúce svoju vlahu z hlbín zeme sa počas niekoľkých mesiacov naplnia zázračnou tekutinou z ktorej kvasením vzniká perlivý mok potešujúci srdce a zaháňajúci smútok. Skrátka najlepší nápoj na svete.

Náboženstvo a archeológia

Medzi najväčšie skvosty architektúry na ostrove, hojne navštevovaný turistami, patrí pravoslávny kostol Svätého Kríža v Perisse, ktorého päť modrých kupol je často využívaných na reklamné účely propagujúce ostrov. Pozornosti turistov iste neunikne ani kláštor z 19. storočia nachádzajúci sa blízko toho istého mesta. Okrem týchto budov, sa na ostrove nachádza ešte niekoľko desiatok kostolov a súkromných kaplniek, určených na duchovnú posilu a rozjímanie, pútajúcich pozornosť okoloidúcich modrými kupolami. Veľkému záujmu turistov sa teší aj archeologické nálezisko na vrchole masívu Mesa Nouno, týčiace sa medzi letoviskami Perissa a Kamari. Na rozlohe niekoľko sto metrov štvorcových sú tam zhromaždené artefakty odhaľujúce život a kultúru praobyvateľov ostrova. Pre milovníkov histórie je určená aj stála expozícia archeologické múzeum v hlavnom meste, kde sú sústredené nálezy z Akrotiri.

Oddych a zábava

Niekoľko kilometrov pláži, pokrytých jemným tmavým pieskom, pozvoľne miznúcich v hlbinách mora, poskytuje dostatočný priestor na odpočinok i leňošenie. Jemne sa kolísajúce more je prístupné pre každého, kto si potrebuje ovlažiť svoje rozpálené telo alebo túži spoznať krásu podmorského sveta. Tí aktívnejší si môžu skrátiť dlhú chvíľu preháňaním sa po morskej hladine na vodných skútroch alebo vindsurfinku, poprípade naháňať sa za loptou pri plážovom volejbale. Počas poludňajšej siesty dobre padne posedenie v tieni miestnej taverny, pri ochutnávke niektorej z miestnych špecialít, poprípade pri sklenke chutného chladeného nápoja. Večery strávené na morskom pobreží sú rovnako nezabudnuteľné, ako návštevy diskoték, ponúkajúcich svojim návštevníkom horúce rytmy, rozpaľujúce telo a zaháňajúce únavu, pri ktorých stratíte pojem o čase a na spánok si spomeniete až keď prvé lúče slnka derúce sa nad morskú hladinu, ohlásia príchod nového dňa.
 
A, ak by ste radšej na vlastné oči videli a na vlastnej koži zažili to, o čom som písala, tak odporúčam zamieriť si to počas najbližšej dovolenky práve na tento očarujúci ostrov, ostrov zvaný SANTORINI.