Krakow

12.03.2010 16:43

História

Krakow je jednou z najvetších historických pamiatok z pomedzi poľským miest
Krakov je jedným z najväčších, historicky najvýznamnejších a pamiatkovo najhodnotnejších poľských miest. Prvá písomná zmienka o Krakove pochádza z 10. storočia nášho letopočtu. Údajne ho založil knieža Krak, čo by sa dalo voľne preložiť, ako havran. Mesto vzniklo na križovatke obchodných ciest, čo nemalou mierou prispelo k jeho rozkvetu.
Pôvodné mesto bolo obklopené ochranným múrom a vodnými priekopami, ktoré ho chránili pred nepriateľmi. V roku 1 038 sa stal Krakov hlavným, a od roku 1320 aj korunovačným mestom Poľska.
V roku 1364 začala v Krakove písať písať svoju históriu prvá univerzita s tromi fakultami – lekárskou, právnickou a fakultou slobodných umení o niečo neskôr k nim pribudla teologická fakulta. Dostala pomenovanie Jagelovská. Medzi významne osobnosti študujúce na tejto univerzite patrili aj Mikuláš Koperník, Karol Wojtyla - posledný zosnulý pápež Ján Pavol II. Do 17. storočia sa na univerzite študovalo iba v latinskom a nemeckom jazyku.
Titulom hlavné mesto sa Krakov hrdil do 17. storočia. Potom sa hlavným mestom Poľska stala Warszava, a Krakov začal postupne upadať. V 18. storočí bolo Poľsko rozdelené a Krakov bol pripojený k Rakúsko - Uhorsku.
Počas 2. sv. vojny nedošlo k zničeniu mesta, paradoxne, vďaka Hitlerovi. Práve jemu sa mesto zapáčilo natoľko, že si ho chcel ponechať pre seba. Keďže si nebol svojou výhrou sto percentné istý, dal ho podmínovať, aby ho v prípade ústupu, mohol zničiť. Nestihol to urobiť, pretože o podmínovaní sa dozvedeli vojska maršala Koneva a tajne ho odmínovali. Napriek tomu, že Krakovu nevznikli materiálne škody, utrpel stratu bolestnejšiu. 183 intelektuálov, poväčšine politických väzňov, bolo odvlečených do Nemecka a späť sa nikto z nich nevrátil.

KAZIMIER – židovské mesto

Ľudovik Pobožný, ako prvý pozval do Krakova židov. Dôvodom bolo zavedenie peňazí pri obchodovaní. Mešťania a šľachta považovali peniaze za nečisté a odmietali ich používanie. Ako prví prišli do Krakova Aškenaziovci. Od miestnych obyvateľov sa odlišovali oblečením. Nosili dlhé kabáty a klobúky. Až Jozef II. ich zbavil povinnosti nosenia tohto odevu a dovolil im študovať, čo mali do tej doby tiež zakázané.
Židia sa usadili blízko centra v časti zvanej Kazimier. Pred začatím 2. sv. vojny žilo v Kazimieri 70 tisíc židov. Počas vojny bolo odvlečených a následné útrapy neprežilo 50 tisíc z nich. Mnohí emigrovali a späť sa nikdy nevrátili. V súčasnosti žije v tejto časti pomerne veľká židovská komunita. Je tu niekoľko synagóg. Nachádzajú sa tu kaviarničky ponúkajúce typicky židovské špeciality a vyhráva tu židovská muzika. Aj táto časť Krakova je hojne navštevovaná turistami rôznych národnosti, ktorí chcú aspoň na chvíľu pričuchnúť miestnej atmosfére.

Kráľovská cesta

Krakow, Čo sa týka historických stavieb mesta, možno tu vidieť rôzne stavebné štýly, cez gotiku, renesanciu, až po barok. Údajne sa tu nachádza viac ako 6 tisíc historických objektov. Majstri svojho remesla predvádzali svoju šikovnosť i um počas niekoľkých storočí najmä v centre Krakova, od zámku Wawel po Hlavný rínok. Práve tam vedie takzvaná Kráľovská cesta, ktorú by sme v dnešných časoch mohli nazvať aj turistickou. Počet sakrálnych stavieb v tejto časti sa takmer vyrovná počtu tých svetských, ktoré v dnešnej dobe slúžia poväčšine ako butiky, kaviarničky a reštaurácie. Cestou si nemožno nevšimnúť najstarší chrám v Krakove - chrám sv. Ondreja, ktorý pochádza z 11. storočia. Jeho súčasťou je kláštor sestier Klaristiek. Bohužiaľ pre verejnosť nie je prístupný. Medzi hojne navštevované patri Mariánsky kostol, kostol sv. Petra a Pavla, ale aj kostol sv. Marka, kostol sv. Kríža, kostol sv. Anny a iné, ktorých je tu nespočetné množstvo. Prehliadnuť sa nedá ani pevnosť Barbakan, Floriánska brána, Radničná veža, či tržnica Sukiennice, kde sa možno nie len pokochať na výtvoroch šikovných domorodých tkáčov, šperkárov, či spracovateľov ovčieho rúna, ale aj prísť o časť majetku zainvestovaním do niektorého z ponúkaných tovarov. V historickej časti mesta je pešia zóna a ako prepravný prostriedok tu slúžia iba konské záprahy, rikše a okrajovo i električky.
Pre náročnejších milovníkov histórie sa v blízkom okolí nachádza niekoľko múzeí. Jedným z najznámejších je múzeum Czartoryskich, kde sú vystavené zachovalé artefakty z dávnej minulosti Poľska, ale aj množstvo umeleckých diel a obrazov. K najvýznamnejším patrí originál obrazu “Dáma s hranostajom“ od Leonarda da Vinciho.

Wawel

Wawelská katedrála
Zámok Wawel patri k tomu najkrajšiemu, čo v Krakove možno vidieť. Za mohutnými hradbami sa ukrýva najvýznamnejšie a najhonosnejšie sídlo niekdajších panovníkov Poľska. Terajší zámok bol postavený v 16.storočí. Stal sa dejiskom množstva významných udalostí, nespočetných plesov, ceremónii, ale aj intríg. Z pôvodnej pevnosti, vybudovanej na tomto mieste v 11. storočí, sa zachovali iba základy, ktoré sú súčasťou wawelského parku.
Samotný zámok v dnešnej dobe slúži ako múzeum. Kráľovské komnaty, Sieň senátorov, Trónna sieň, reprezentačné priestory a zbrojnica, boli vďaka renovácii vrátené do stavu spred niekoľkých storočí. Prekrásne tapisérie, kazetové stropy, nábytok, obrazy panovníkov, ich rodinných príslušníkov a 150 gobelínov - takzvaných arasov, na ktorých sú vyobrazené námety biblické i historické, sú pastvou pre oči návštevníkov napriek tomu, že na niektorých z ich zub času zanechal stopy.
V komplexe sa nachádza aj Wawelská katedrála - goticky kostol s nádhernou výzdobou, ktorá bola svedkom udeľovania moci panovníkom, ale aj miestom poslednej rozlúčky s nimi. Dôkazom toho sú kráľovské hrobky kde sú uložené pozostatky niekdajších panovníkov a ich rodinných príslušníkov. Medzi najkrajšie kaplnky v katedrále patrí renesančná - Žigmundová kaplnka.
V blízkosti katedrály sa nachádza katedrálne múzeum.
Niekdajšia väznica by isto tiež vedela rozprávať o spôsobe života, či súdnictva v tej dobe. Dnes slúži, ako miesto na predaj suvenírov. Oči turistov a objektívy ich fotoaparátov sú na ňu napriek tomu zamerané takmer nepretržite. V objektoch zámku sa nachádzajú aj informačné centrá, reštaurácie, kaviarne, či predajne suvenírov. Nechýba tu ani pošta, bankomat, telefón a turistický servis. V súčasnosti ma Krakov viac ako 750 tisíc obyvateľov a ročne ho navštívi asi 2 miliónov turistov. V jeho blízkosti sa nachádza letisko Jana Pavla II. - Balice. Okrajove časti mesta sú popretkávané modernými budovami, nákupnými centrami a rozľahlými sídliskami. Je tu niekoľko univerzít a množstvo škôl. V súčasnosti Krakov patri k najväčším a najmodernejším mestám v Poľsku.
 
 

Krakow

Záznamy: 13 - 14 ze 14
<< 1 | 2 | 3