Malorka

12.03.2010 16:38

Malorka - Perla stredomoria

Vo večnom objatí búrlivých vĺn Stredozemného mora sa nachádza množstvo pozoruhodných ostrovov i ostrovčekov. Každý z nich má vlastnú históriu i svojho objaviteľa. Každý z nich sa teší záujmu turistov. Avšak iba jednej z nich sa hrdí titulom "Perla Stredomoria" – MALORKA.
Malorka patrí do zoskupenia ostrovov, ktorému dali zemepisci názov Baleárske súostrovie. Už roky je lákadlom pre turistických fainšmekrov. Obyčajní smrteľníci, ale aj megahviezdy svetového šoubiznisu, kultúry i politiky, podľahli čaru krajiny s bohatou tradíciou hotelierskych služieb. Tento ostrov, rozprestierajúci sa na rozlohe 3640 kilometrov štvorcových, ponúka svojim návštevníkom nie len slnkom prehriate more a pláže, komfortne ubytovanie a široké možnosti športového sa vyžitia, ale na miestach napáchnutých maurskou kultúrou aj úlety do čias dávno minulých, čias udatných rytierov a ich krásnych otrokýň.

Malorka - hlavné mesto

Či sa už na ostrov rozhodnete pricestovať lietadlom, alebo loďou pravdepodobnosť, že na pevninu vstúpite v hlavnom meste Palma deMallorca je takmer stopercentná. Už samotný prílet na jedno z najväčších letísk Európy u "prvo-návštevníkov" vyvoláva pocit ohromenia pri pohľade na dav ľudí odhodlaných zabudnúť na strasti každodenného života práve v tejto turistickej destilácii.
Svoju bohatú históriu začalo písať toto najväčšie mesto ostrova roku 124 pred n. l.. Prechádzalo rôznymi vývojovými etapami, ktoré boli poznačené útlakom, vojnami, ale aj kultúrnym a obchodným rozkvetom. Palma de Mallorca, rovnako ako celý ostrov, bola často pod nadvládou cudzincov. Medzi jej najznámejších kolonizátorov patrili Arabi, ktorí na tento ostrov priniesli aj kus maurskej kultúry, pozostatky ktorej je možné vidieť na stavbách pochádzajúcich z týchto čias. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa rapídnezvýšil záujem turistov o Malorku, čo malo za následok celkovú zmenu intraštruktúry na ostrove. Prímorské strediska sa rozrástli nie len do objemu, ale značne vzrástla aj kvalita jednotlivých služieb. Hotely rôznej veľkosti i kategórie, zábavné centra i značkové butiky lákali turistov do svojich osídiel takmer na každom rohu. V roku 1983 sa Malorka konečne vymanila spod nadvlády novodobých kolonizátorov a získava nezávislosť.
Palma de Mallorca sa pýši niekoľkými historickými skvostami, ktorým ani čas neubral na kráse a geniálnosti. Gotická Katedrála La Seo, čo v preklade znamená Katedrála Svetla, bola vystavaná v trinástom storočí. Tento architektonický klenot tróniaci v centre mesta vzbudzuje záujem okoloidúcich rovnako ako pred storočiami. Kamenná megastavba s desiatkami vežičiek, výklenkov, okien, arkád i schodíkov, tvorí svojím zoskupením symbol hlavného mesta. Prehliadnuť nemožno ani kruhovú stavbu kráľovského hradu Castilio, ktorý slúži aj ako pevnosť a väzenie. Čo sa pred stáročiami dialo za múrmi paláca Almudana, si možno dnes už iba sťažka predstaviť, nie je však na škodu povoliť uzdu svojej fantázie a chvíľu pobudnúť v spoločnosti kalifov a princezien, životné osudy, ktorých sa odvíjali medzi múrmi tohto prepychovo zariadeného paláca, ktorému konečnú podobu vdýchli majstri východných kultúr. Niekdajšia námorná burza La Lonja slúži dnes ako výstavné miesto umenia. Pri potulkách ulicami nemožno prehliadnuť ani majstrovské diela súčastných architektov, ktorí svoje nápady skĺbili s modernými trendmi a životným štýlom posledných rokov.
Vďaka ním je hlavné mesto, ale aj celý ostrov bohatší o novodobé paláce obývané mocnými tohto sveta, ktoré sú chránené pred zrakmi verejnosti mohutnými múrmi. Hlavné mesto, to nie sú iba budovy, ale aj niekoľko desiatok parkov, parčíkov, nespočetné množstvo okrasných drevín, kvetinových záhonov a hlavne paliem, nízkych aj tých, týčiacich sa vysoko k nebu, ktoré už z diaľky vítajú návštevníkov z rôznych kútov zeme.

Malorka - dovolenkové strediska

Turisti prichádzajúci na Malorku majú možnosť voľby. Malebné zátoky v menších strediskách lákajú turistov túžiacich nie len po relaxe tela, ale aj duše. Ťažko si predstaviť lepší balzam na ubolenú dušu, ako meditáciu na skalných útesoch za asistencie šumu mora a slnečných lúčov. Väčšie, a zákonite aj rušnejšie strediska, vyhľadávajú turisti mladí vekom, ale aj tí ktorí navzdory prežitým rokov prechovávajú v svojom tele mladého ducha. Práve táto skupina, po celodennom chytaní bronzu, obhliadke historických pamiatok, alebo naháňaní suvenírov, nepohrdne návštevou zábavného podniku, alebo štýlovej krčmičky kde podmanivé španielske rytmy rozprúdia krv aj tým najzarytejším odporcom tanca. Hádam nikto neodolá tunajším kulinárskym špecialitám, na prípravu ktorých sa v hojnej miere používajú dary mora. Kraby, homáre, chobotnice a samozrejme ryby rôznych druhov a veľkosti neodmysliteľne patria k stolovaniu na Malorke. Zabudnúť nemožno ani na domorodcami dorábané víno alebo miestny gin, dúšok ktorého vyvoláva príjemný pocit nie len v oblasti tráviacej sústavy, ale zaručenie zaženie aj stavy depresie, ktoré sa z času na čas objavia u neúspešných dobyvateľov sŕdc sporo odetých plážových krások. Kým nežnejšie pohlavie, po celodennom leňošení na pláži, dáva prednosť skúmaniu miestnych butikov a míňaniu peňazí na suveníry, ich silnejšie polovičky sa s radosťou venujú golfu, tenisu alebo surfovaniu.

Malorka - vnitrozemie

Malorka, to nie sú iba turistické strediská, ale aj rozsiahle plantáže olivovníkov, mandľovníkov, pomarančovníkov a samozrejme vinice, ktoré sú hlavným zdrojom príjmu obyvateľov vnútrozemia. Prímorské strediská sú pospájané s vnútrozemím množstvom spletitých ciest i cestičiek. Atrakciou je železnica spájajúca hlavne mesto ostrova s mestečkom Soller. Okrem pohodlnej prepravy ponúka svojím pasažierom aj možnosť obdivovať krásy vnútrozemia, kde zeleň paliem strieda zeleň borovíc a rúch ulíc, spletenec horských ciest. Jedna z takýchto ciest sa plazí horským masívom až k pútnickému mestu, ktoré je už desaťročia zasvätené Čiernej madone, patrónke ostrova. Horský kláštor Lluc je denno-denne navštevovaný tisíckami turistov z rôznych kútov zeme, ktorí prichádzajúcich na toto miesto modlitieb, prosieb i nádeji za určitým cieľom alebo iba zo zvedavosti. Pozornosť si zaslúži aj starobylé mestečko Valdeossa, ktoré už pred niekoľkými storočiami hostilo takých velikánov ako bol Fryderik Chopin a George Sandová. Jedno z najväčších podzemných jazier na svete ukrývajú vo svojich útrobách Dračie jaskyne, ktorými je preslávené mestečko Porto Cristo.
Hádam ani niet turistu, ktorý by si zo svojho dovolenkového pobytu nechcel priniesť nejaký ten suvenír. Turistické strediska na Malorke sú priam posiate obchodíkmi, ktoré ponúkajú tovar práve takého typu. Tí, ktorí túžia po niečom originálnejšom isto navštívia mestečko Monacor, kde sa nachádza továreň na výrobu perál, ktoré sa od tých pravých líšia, hádam iba cenou. Praktickejšie založení turisti si prídu na svoje v mestečku Inca, ktoré je povestné svojimi koženými výrobkami. Domorodci vedia vytvoriť zázraky aj z vosku, tvarovaním a prifarbovaním ktorého vznikajú pozoruhodné okrasné sviečky. Nájdu sa aj takí turisti, ktorí nestoja o drahé suveníry a najväčšiu hodnotu pre nich má vlastnoručne vylovená lastúra alebo mušľa, s ktorou si zákonite prinesiete domov aj kus mora.