Malta

12.03.2010 16:45
Pred niekoľkými rokmi sa mi dostal do rúk propagačný materiál firmy, ktorá ako prvá na Slovensku začala organizovať jazykové pobyty na ostrove Malta. Musím povedať, že som si so záujmom prečítala podmienky štúdia, no pri pohľade na cenu tohto pobytu som iba sucho skonštatovala, že na to nemám. Prešlo niekoľko rokov a ja som sa ocitla na Malte celkom nečakane. Nešlo o jazykový pobyt, no napriek tomu sa mi tam podarilo odstrániť aspoň ten najvrchnejší nános zabudnutia z mojej chabej angličtiny a to hlavne vďaka dobrosrdečnosti a zhovorčivosti tunajších ľudí.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE

 Maltská republika sa rozprestiera na troch väčších ostrovoch /Malta, Gozo, Comino/ a niekoľkých priľahlých neobývaných mini ostrovčekoch. Na rozlohe iba 316 km štvorcových ponúka na obdiv množstvo pozoruhodností starých niekoľko tisícročí, ale aj tých novodobých. Historické budovy sa striedajú s modernými vilovými štvrťami obývanými miestnymi zbohatlíkmi, alebo dobre situovanými zahraničnými hosťami. Ostrov obýva okolo 400 000 obyvateľov prevažne maltskej národnosti. Pýchou Malty je hlavné mesto Valletta, nad pamiatkami ktorej drží ochrannú ruku UNESCO. Oficiálnym jazykom je malština a angličtina.

CESTOVANIE

 Na Maltu sa možno pomerne rýchlo dostať lietadlom. O niečo pomalšia, no rovnako spoľahlivá a pohodlná je cesta trajektom /najčastejšie zo Sicílie, ktorá je k Malte najbližšie -necelých sto km/. V neposlednej rade sa suchozemci z rôznych kútov zeme dokážu dopraviť na ostrov aj veľkými výletnými loďami, ktoré rovnako ako nákladné, často kotvia v tunajších prístavoch. Medzi jednotlivými ostrovmi funguje hustá lodná preprava, tzv. Ferries, ktorá vás pohodlne a bezpečne odvezie na ktorýkoľvek z tunajších obývaných ostrovov. Množstvo kvalitných ciest a ešte viac kľukatých cestičiek ponúka možnosť zárobku taxikárom, šoférom autobusov a prenajímateľom áut. Každá z týchto foriem cestovania má pre turistu niečo do seba. Taxíky riadia poväčšine cudzinci, ktorí si na ostrov prišli privyrobiť. Sú v celku ochotní, ale aj  zvedaví /zaujíma ich kto ste, čo ste a odkiaľ ste/. Hustá autobusová sieť dáva možnosť rýchleho a lacného presunu z jedného miesta ostrova na druhé. Je pravdou, že tu okrem najnovších typov autobusov vidieť aj také, ktoré boli svedkami kolonizácie, ale o čo je turista ukrátený na pohodlí jazdy, o to sa vodič takého autobusu správa k cestujúcim ústretovejšie /po zazvonení zastaví aj mimo zastávku a čo-to vie aj o histórii/. Na ostrovoch sa jazdí vľavo. Vo väčších mestách si možno pozrieť krásy mesta aj z konského záprahu.

HISTÓRIA

 Nie div, že Malta je priam posiata stavbami propagujúcimi rôzne kultúry a štýly. Prvé zmienky o jej vzniku sú staré 7000 rokov. Feničania, Araby, Johaniti, Briti a pred tým i medzi tým aj obyvatelia iných národov sa vystriedali na pôde tohto ostrovného štátu ležiaceho v stredozemnom mori. Medzi najvýznamnejších patrili rytieri maltského radu, po ktorom dostal ostrov pomenovanie. Dodnes sa na ostrove Gozo zachovali pozostatky pôvodného obydlia templárov, ktoré pochádza z roku 3600-3000 pred naším letopočtom. Svojské stavebné štýly, um stavebných majstrov, tradície rôznych kultúr a rôznych krajín možno badať pri pohľade na tunajšie hrady, pevnosti, kostoly i súkromné rezidencie, ktoré potešia každého milovníka histórie. Najmä za hradbami hlavného mesta Valletta sa ukrývajú historické skvosty pochádzajúce z rôznych období. V mestečku Bugibba sa nachádza kostol zasvätený sv. Pavlovi, jednému z apoštolov, ktorý sa na ostrove nedobrovoľne zdržal tri mesiace po tom, čo loď na ktorej sa plavil stroskotala pri brehoch Malty. Malta bola do roku 1964 britskou kolóniou. 21. septembra toho istého roku získala nezávislosť. Od roku 2004 je členom Európskej únie. Pred niekoľkými rokmi patrila Malta k daňovým rajom, čo sa v súčasnosti odzrkadlilo na výške dôchodku tunajších obyvateľov, ale zrejme aj na historických pamiatkach, na údržbu ktorých nie sú v štátnej kase peniaze a tak ich zub času ohlodáva z roka na rok viac a viac.

SVIATKY A ZVYKY

Malťania milujú oslavy. Každé mestečko i dedina má svojho patróna, ktorého sviatok aj patrične oslavuje. V sobotu sa pravidelne stretávajú na pikniku s názvom “Barbikju“. Približne 98 percent obyvateľov sa hlási k rímsko-katolíckemu náboženstvu. 364 kostolov a kostolíkov poskytuje dostatok možností na utíšenie hladu po viere. K tradičným rituálom v nedeľu a vo sviatok po bohoslužbách patrí jazda kolonádou na nablýskaných tátošoch, ktoré cez týždeň ukrývajú v garážach. Na tento pozoruhodný rituál sa tešia najmä turisti. Autá najluxusnejších značiek a tried pripomínajú presúvajúci sa autosalón. Mnohoročnú tradíciu má štvordňový maltský karneval, ktorý sa každoročne koná päť dní pred začiatkom veľkonočného pôstu v hlavnom meste ostrova.

POĽNOHOSPODÁRSTVO A OBCHOD

Napriek teplej klíme a dvom zberom úrody ročne nie je krajina sebestačná v produkcii poľnohospodárskych plodín. Dôvodom je nedostatok spodnej vody. To, čo sa tu dopestuje pochádza najmä z ostrova Gozo, ktorý má najvhodnejšiu klímu na pestovanie plodín. Vďaka teplej klíme ostrovní obyvatelia začínajú s obrábaním svojich políčok už koncom februára a koncom mája zbierajú prvú úrodu. Tam, kde to podmienky dovoľujú sa pestujú citrusové plody, vinná réva a olivy. Dlhoročnú tradíciu na ostrove má výroba čipiek, šperkov, hrnčiarstvo i keramika. Práve niektorí z takýchto výrobkov si turisti radi odnášajú z ostrova ako suvenír.

JAZYKOVÉ ŠKOLY

Takmer v každom meste sa nachádza jazyková škola zameraná na výučbu anglického jazyka. Niekoľkotýždňový jazykový pobyt v neznámom prostredí bez podpory najbližších, je niekedy veľmi náročný, ale aj najúčinnejší pri získavaní jazykových schopností. Veková kategória študentov sa pohybuje od 14 rokov do neobmedzenia. Keď sa zdá, že študijný plán sa nedá zvládnuť, je tu terapia morom, ktorého vlny pôsobia na pestrú paletu študentov takmer z celého sveta ukľudňujúco. Dopyt po jazykových pobytoch práve v tejto časti Európy z roka na rok vzrastá.

TURISTI

Malta má dobré vyvinutý cestovný ruch. Ročne ju navštívi viac ako milión turistov. Lákadlom nie sú iba historické pamiatky, ale aj priezračné more a čisté pláže. Väčšia časť pláži je skalnatá so vstupom do mora po schodoch, tie pieskové sú vzácnejšie. Dobré jedlo, či už typické maltské alebo to z darov mora si možno objednať v niektorej z množstva taverien a reštaurácií. Eurá možno minúť v typicky maltských obchodíkoch, ale aj v butikoch zvučných značiek. Nebezpečná je aj siesta, ktorá v popoludňajších hodinách mení aj tie najhlučnejšie častí ostrova na spiace mesto. Človek si na ňu ľahko zvykne a po príchode domov je nevyhnutná odvykacia kúra. V posledných rokoch tu narastá počet seniorov anglického pôvodu, ktorí sa na tomto mieste rozhodli stráviť zaslúžené roky odpočinku.

ZAUJÍMAVOSTI

 Medzi najobľúbenejšie tunajšie jedlo a zároveň aj za národné jedlo sa považuje králik pripravený na rôzne spôsoby. Veľmi často s karamelovo-cibuľovou prílohou. Domáci s obľubou konzumujú aj slimáky zapekané na olivovom oleji , paradajkách a cesnaku. Do ich jedálneho lístka patrí aj hrachová kaša s názvom Hubba, či pastizzi-koláče z listkového cesta.
Na klasickej maltskej svadbe sa stretne aj niekoľko stovák hosti. Vyplýva to z naturelu Malťanov . Veľmi radi sa stretávajú a oslavujú. Rozvod nie je povolený.
Mačka je na Malte takmer posvätným zvieraťom. Malťania túlavým zvieratám neubližujú, pravé naopak, kŕmia ich a tak sa ostrovom potuluje množstvo vykŕmených mačiek nepatriacich nikomu.
Pred hospodárskou krízou bolo na ostrove dostatok pracovných príležitosti pre cudzincov. V súčasnosti sú aj na Malte pracovné možnosti obmedzené.
V hlavnom meste Valetta sa nachádza jeden zo siete hotelov Paris Hilton, ktorý síce veľmi nezapadol do koloritu krajiny, ale medzi turistami je obľúbený.
Medzi najobľúbenejšie spoločenské hry na Malte patrí Bocce. Hraje sa na piesočnej ploche o rozmeroch zhruba 5x3m. Súťažia medzi sebou dva tímy, ktoré hádžu kameňom do farebne rozlíšených guliek a valčekov rozmiestnených na hracom poli. V hracom poli sa nachádza malá gulička, ku ktorej je potrebné dostať guličky a valčeky čo najbližšie.

 

Malta