Taliansko

12.03.2010 12:19

 

Tvarom pripomínajúcim čižmu sa prezentuje na mape sveta. Na pomyselnú mapu gurmánskeho neba  ho vyniesla chrumkavá pizza, makaróny a lahodné  víno. Srdcia turistov si však získalo najmä vďaka  legendami opradenej histórii, ktorej početné pozostatky sú v hojnom množstve roztrúsene po celom území tohoto pozoruhodného štátu - TALIANSKO.
Polostrov o rozlohe viac ako 301 tisíc kilometrov štvorcových, je skrz na skrz prevŕtaný tunelmi, vďaka ktorým je možné pomerne rýchlo a bezpečne navštíviť ktorýkoľvek z tunajších dvadsiatich regiónov.  Nad severnou časťou krajiny sa majestátne vypínajú  Alpské štíty. Nad južnejšou častou polostrova držia stráž o niečo nižšie vrchy  Apeninského pohoria, ktoré sa smerom k moru menia na úrodne nížiny.  Pomarančovníkmi, citrónovníkmi a olivovníkmi nie sú vysadené  iba tunajšie plantáže, ale aj súkromné záhony či verejné priestranstva. Traduje sa najmä pestovanie olivovníkov, ktorým trvá tri generácie kým prvýkrát zarodia.  Dedo zasadí strom o ktorý sa syn  musí postarať, aby vnuk mohol pozbierať prvú úrodu. Tristoročné olivovníky tu nie sú žiadnou raritou. Zvedavému oko  turistu isto neujde ani okrasná flóra, hojne zastúpená  rôznorodými palmami, oleandrami, ibištekmi, ale aj voľne rastúcim vavrínovým kríkom,   niekdajšou ozdobou víťazov, dnes s obľubou používanou  v kuchyni pod názvom bobkový list.

História

Ak by bolo možné vrátiť koleso dejín  naspäť a oživiť tých, ktorí sa počas storočí postarali o naplnenie tunajších kroník , stala by vedľa seba celá plejáda učencov ,  umelcov , politikov, obchodníkov, cirkevných hodnostárov i športovcov o ume a šikovnosti ktorých sa rozniesli chýry takmer po celom svete.  Galileov výrok "A predsa sa točí" prežil stáročia rovnako ako Michalangelova Pieta v chráme sv. Petra vo Vatikáne. Taliansko začalo písať svoju históriu dávno pred našim letopočtom. Prvé zmienky o tomto území sú spojene so založením Ríma bratmi Romulom a Remusom, , ktorých podľa legendy vychovala vlčica a bratskú súdržnosť ktorých zničila túžba po moci. Moc a sláva Ríma už dávno presiahla jeho hranice a jeho Koloseum, Kapitol, Forum Romanum, Anjelský hrad či Vatikán,  patria dodnes k najnavštevovanejším miestam sveta. Skrátka neostali ani ostatné časti Talianska, aj tam zdatní umelci  vtlačili pečať svojej doby do plodov svojej práce, ktoré sú pastvou pre oči i potechou ducha.

Palmová riviera

Táto oblasť Talianska sa počtom  historických pamiatok  nedá porovnať s Rímom, či Vatikánom,  napriek tomu je hodná pozornosti.  Za svoj názov vďačí  stovkám paliem lemujúcich promenády tunajších turistických stredísk. Lákadlom pre turistov túžiacich zabudnúť na stres a zhon každodenného života je  priezračne čisté more so svojimi  jemným pieskom obsypanými plážami. Okrajové časti miest  zasahujú takmer k plážam, kde ponúkajú turistom rýchle občerstvenie v podobe pizze, zmrzliny, čerstvého ovocia či chladených nápojov. Zaujímavosťou tunajších  miest je ich poloha. Zväčša sa rozkladajú  pod pahorkom na ktorom sa vypína pôvodné staré mesto obohnané ochranným múrom. Tieto pozoruhodné zoskupenia kamenných stavieb, slúžia ku cti vtedajším stavebným majstrom, pretože bez väčšej ujmi dokázali pretrvať stáročia a väčšina z nich je do dnes obývaná.  Pre tieto mestá sú typické úzke kameňom dláždené uličky vedúce aj do tých najtajomnejších kútov mesta. Namiesto schodov sa tu objavuje špeciálne uložená dlažba s výstupkami. Počet obyvateľov sa v týchto mestách behom rokov zväčšoval a postupne sa začalo s výstavbou  obydlí mimo hradieb. V 19. st. sa začali stavať prvé súkromné  vily v blízkosti mora a módnym hitom sa stalo verejne  kúpanie v mori.
V oblasti Palmovej riviéry sa nachádza aj mestečko  Grottammare, založené v 16. st., ktoré ponúka svojím návštevníkom niekoľko starobylých skvostov  v podobe mini námestia , kde sa nachádza kostol, niekdajšia radnica, reštaurácia a niekoľko obytných domov vystavaných v rovnakom štýle. Spleťou uličiek a schodov je možné dostať sa od najvyššieho bodu starého mesta, z ktorého je pekný výhľad na široké okolie, až po bývalé verejne práčovne, ktoré sa nachádzali v najnižšej a zároveň najchudobnejšej časti mesta. Celé staré mestečko je obohnané ochranným kamenným múrom s niekoľkými vežami. Svojim vzhľadom je pre turistov najpríťažlivejšia Veža Bitky , ktorá v časoch pirátskych vojen slúžila ako výhľadňa na more . Toto mesto je rodiskom pápeža Pia IV. Na mieste jeho rodinného domu dnes stojí kostol. Vďaka fenoménu s názvom turismus aj Grottammáre za posledne desaťročia zmenilo svoju podobu. Rozrástlo sa o množstvo moderných hotelov, obchodov  parkov i alejí ozdobených palmami a voňajúcimi  oleandrami.

Loreto

Na skok od Palmovej Riviéry sa nachádza pútnické mestečko Loreto, ktoré za svojimi hradbami ukrýva hneď niekoľko historických skvostov. Svoju slávnu históriu začalo písať v 13. storočí  vďaka bohatej rodine De Angeli. Jediná dcéra tejto rodiny dostala od rodičov netradičný svadobný  dar, tri steny  z pôvodného nazaretského domu Panny Márie. Štvrtú stenu tvoril vchod do jaskyne, ktorá bola súčasťou obydlia. Začiatkom 13. st. boli kresťanské pamiatky hromadne odnášané z Nazareta a tak sa tieto pozostatky ocitli v Chorvátsku odkiaľ sa ich rodine De Angeli podarilo so súhlasom vtedajšieho pápeža  previesť loďou na územie dnešného Talianska. Výška stien bola tri metre a boli uložené na starobylú cestu. Koncom 13. st. bol okolo týchto múrov vystavaný prvý kostol. V 16. st. bola na tomto území postavená súčasná Bazilika  a kláštor bratov Dominikánov. Táto Bazilika má slúžiť v pravom rade na pookriatie duše, no pohľad na dych vyrážajúce majstrovské diela niekdajších sochárov či maliarov, zákonite zanechá u návštevníka  aj hlboký umelecký dojem. Stavba ma tvar latinského kríža. V jej strede sa nachádza Svätý dom / tri  steny/, ktoré sú obložené štyrmi  mramorovými múrmi do ktorých sú vytesané výjavy zo života P. Márie od jej narodenia až po smrť a postavy Sibíl  a Prorokov, ktorí predpovedali budúcnosť. Nad nimi sa nachádza kupola bohato zdobená biblickými námetmi. Okolo  sa nachádza dvanásť kaplniek z ktorých  je každá  vystavaná v svojskom štýle a každá z nich je zasvätená inému národu. Pozornosť priťahuje Španielska kaplnka, v ktorej sa konajú všetky miestne svadby. Vnútri  domu je oltár so sochou  Panny Márie z cédrového dreva, ktoré rokmi sčernelo. Súčasťou Baziliky je aj takzvaná Pokladňa, miestnosť v ktorej boli uložene dary, ktoré  počas storočí pútnici prinášali  patrónke tohoto chrámu. Táto miestnosť bola v 18. st. vyrabovaná a v 19. st. ju zničil požiar. Zbierka darov, ktoré je tam možnosť vidieť dnes sú zozbierane po požiari. Pred Bazilikou sa nachádza Námestie P. Márie, ktoré je z jednej strany uzatvorené Apoštolským a z druhej strany Illirickým palácom. P. Mária Loretanská je patrónkou letcov a pilotov.

Zaujímavosti

Manželstvo je inštitúcia do ktorej sú talianske ženy ochotné vstúpiť zväčša až po tridsiatke.  Muži  sa až medzi 33-35 rokom života  začínajú zodpovedne rozhliadať po svojej životnej družke. Dôvodom takého dlhého otáľania so ženbou je, často až nezdravá zhýčkanosť  vlastnými matkami. Poväčšine sú to ženy v domácnosti, krajčírky s vlastnými domácimi dielňami, či kaderníčky alebo holičky. Čo sa týka spolužitia partnerov pred sobášom, je to skôr výnimka, ako pravidlo.
Taliani priam neznášajú kečup, napriek tomu, že pizza je v týchto končinách jedlom každodenným. Namiesto kečupu používajú čistý výťažok z paradajok, takzvanú paradajkovú pastu.
Zárobok priemerného taliana  činí  cca 1000 EU. V priemere tú istú sumu si pripisujú na kontá aj dôchodcovia, ktorí boli v produktívnom veku zamestnaní.

Fotogalerie: Vatikán

Fotogalerie: Rím

Fotogalerie: Palmová riviera